Algemeen

Aanbiedingsbrief

Aanbesteding duurzame werf en brengstation
In 2021 is de aanbesteding van de bouw van de nieuwe gemeentewerf en brengstation voltooid. Het is voor het eerst dat binnen de gemeente een dergelijk project via de DBM systematiek (Design Build Maintain) is aanbesteed. Hiermee is de focus voor de nieuwbouw vooral gericht op de onderdelen duurzaamheid, kwaliteit en communicatie richting omgeving waarbij een vaste aanneemsom is vastgelegd. Voorafgaand is het programma van eisen opgesteld en heeft een voorselectie van aannemers plaatsgevonden. Uiteindelijk hebben drie aannemers ingeschreven op de aanbesteding waardoor er een goede afweging gemaakt kon worden. In het najaar is het ontwerpproces opgestart waarbij de omwonenden en omliggende bedrijven bij zijn betrokken.

Allemansgoed Terheijl krijgt Harry de Vroome Penning
Het project landgoederenzone Nienoord - Terheijl – Mensinge is in maart 2021 feestelijk afgerond. Organisaties, overheden, subsidieverstrekkers, en inwoners hebben 9 jaar gewerkt aan het versterken van de groene ruggengraat van het gebied tussen Leek en Roden. Van verkeersluwe maatregelen tot landschapsversterking; Landgoed Terheijl is nu een levend ‘Allemansgoed Terheijl’. De wethouder en projectleider kijken terug op een unieke periode. Het was erg bijzonder om met zo veel mensen en organisaties met zoveel verschillende projecten en plannen bezig te zijn. Projecten waar het unieke landschap en historie van Terheijl beleefbaar is gemaakt door verhalen, routes en kunst. Met als kers op de taart het winnen van de Harry de Vroome Penning 2021 door het kunstenaarscollectief Allemansgoed Terheijl. “Op een hoogstaande artistieke wijze heeft dit collectief in het gebied Terheijl de relatie tussen bodem, water, natuur en cultuurhistorie verbeeld”, aldus het juryrapport.

Centrumontwikkeling Roden: start en oplevering Heerestraat Noord
In 2021 is gestart met de herinrichting van de Heerestraat Noord, het eerste deelproject van de Centrumontwikkeling Roden (COR) dat is uitgevoerd. Hier is goed te zien hoe de nieuwe inrichting eruit ziet. De zandkleurige klinker is gebleven, wel zo duurzaam, en gecombineerd met Zweedse granietkeien. Ook zijn er nieuwe verschillende bomen en groen geplant. Het groen is voorzien van een nieuwe ondergrond met goede en voldoende voeding zodat het nieuwe groen goed kan groeien. Geleidelijnen zorgen ervoor dat ook slechtzienden hun weg makkelijker door het centrum heen kunnen vinden. De reacties zijn overwegend positief, de nieuwe inrichting wordt gewaardeerd.

Initiatief zelftesten inwoners
Voor inwoners met een laag inkomen is het aanschaffen van zelftesten een dure aangelegenheid. Voor de minima in Noordenveld zijn daarom 9.000 zelftesten besteld die via het Rijk beschikbaar zijn gesteld. De testen zijn verstrekt in de vorm van een gift. Inwoners met een minimum inkomen krijgen daardoor geen problemen met de bijstand. De testen zijn onder andere verspreid via de nieuwsbrief van de sociale dienst.

Minder inwoners in de bijstand
In 2021 daalde het aantal inwoners met een bijstandsuitkering. Wij hebben de krapte op de arbeidsmarkt aangegrepen om extra te investeren in de relatie met lokale werkgevers en zo de acceptatie voor inwoners uit de bijstand als potentiële werknemers te vergroten. Deze aanpak slaat goed aan in de praktijk. Daarnaast dragen we als gemeentelijke werkgever ons steentje bij door werk en begeleiding te bieden aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij onze afdeling Beheer zijn op die manier al de nodige nieuwe collega’s ingestroomd. Met de scholen voor speciaal- en praktijkonderwijs hebben we een intensieve samenwerking. Jongeren worden al tijdens hun schoolperiode door ons begeleid met als doel uitstroom naar passend werk.

MKB-vriendelijkste gemeente van Drenthe
Om de zichtbaarheid te vergroten is team Economische Zaken uitgebreid en zijn de contactmomenten met bedrijven uitgebreid waardoor het bedrijvencontact is geïntensiveerd. COVID-19 heeft voor een terugslag hierin gezorgd. Wegens de beperkende maatregelen is het contact met ondernemers van fysiek naar digitaal verschoven. Toch hebben we de vruchten geplukt van de intensivering van het bedrijvencontact waardoor we zijn uitgeroepen tot MKB-vriendelijkste gemeente van Drenthe. Daarom blijven we investeren in bedrijvencontact en proberen we, onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen, zoveel mogelijk fysieke aandacht te geven aan bedrijven door de volgende activiteiten:

  • Bedrijfsbezoeken ambtelijk en bestuurlijk;
  • Promotiedagen;
  • Open bedrijvendagen Drenthe;
  • Ondernemersprijs Noordenveld en Ondernemersprijs Drenthe;
  • Jaarlijks een grote branche overstijgende ondernemersbijeenkomst Noordenveld;
  • G10, overleg met de grootste ondernemende werkgevers;
  • Samen met ondernemers deelnemen aan evenementen (bijv. Veldslag om Norg);
  • Jaarlijks een grote regionale bijeenkomst met ondernemers.

Hierdoor zijn de lijntjes kort en weten ondernemers ons snel te vinden. Hierdoor kunnen we tijdig signaleren en faciliteren waar nodig.

Ondersteuning cultuur tijdens corona
Ook in 2021 heeft de gemeente Noordenveld de cultuursector kunnen ondersteunen tijdens de coronapandemie. De door de gemeente Noordenveld bedachte subsidie coronasteun voor kleine, middelgrote en grote culturele organisaties heeft naar tevredenheid van de sector gefunctioneerd. De subsidieregeling is opgenomen in de VNG-publicatie als praktijkvoorbeeld en gemeenten hebben de regeling als voorbeeld gebruikt voor hun eigen beleid. Daarnaast zijn verschillende organisaties via de subsidie frisse start extra ondersteund.

Ontwikkelingen Vrijetijdsboulevard
Woningbouw Deelgebied B Vrijetijdsboulevard
De gemeente is voornemens het perceel te verkopen aan een ontwikkelaar die op het VTB-terrein voor diens eigen rekening en risico een woonwijk realiseert. Een woonwijk die bestaat uit minimaal 40 en maximaal 70 grondgebonden woningen en appartementen en waarvan 20 woningen bestemd zijn voor woningcorporatie Woonborg. Om een koper voor het perceel te vinden die bereid is het VTB-terrein risicodragend te ontwikkelen tot een woonwijk heeft de gemeente een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure (aanbesteding met voorselectie) voorbereid. De aanbestedingsprocedure start in december en de voorlopige gunning vindt plaats in week 23 van volgend jaar. De oplevering van de woonwijk dient voor eind 2024 plaats te vinden.

Herontwikkeling voormalige Bike Life locatie Vrijetijdsboulevard
De projectontwikkelaar heeft dit jaar de gronden die voorheen behoorden tot de Bike Life locatie (onderdeel van deelgebied A) overgenomen en is voornemens op deze locatie woningbouw te ontwikkelen. Het voorgenomen plan voorziet in de realisatie van twee woningblokken van drie bouwlagen voor in totaal 22 koopappartementen. Het college heeft onlangs haar principemedewerking uitgesproken. De bestemmingsplanprocedure is inmiddels opgestart.

Oosterveld
De gemeente Noordenveld ontwikkelt de nieuwbouwlocatie Oosterveld in Norg. Hier worden in 3 fasen 212 woningen gebouwd. In fase 1 zijn de woningen bijna allemaal gerealiseerd en bewoond. De gemeente maakt fase 1 in 2022 woonrijp. De definitieve bestrating komt er in en het groen wordt gepland. In fase 2 is de projectontwikkelaar gestart met de bouw en hier zullen de komende tijd meer woningen gebouwd gaan worden. Fase 3 maakt de gemeente in 2022 bouwrijp. Dit betekent dat de riolering en de nutsvoorzieningen worden aangelegd en de kavels netjes worden gemaakt. Vanaf 2023 kan ook hier volop gebouwd worden. Oosterveld wordt een duurzame, groene wijk met een goede mix van vrijstaande woningen, tweekappers, rijwoningen en sociale huur.

Opening Erfgoedroute Roden
De samenwerkende erfgoedorganisaties op de Brink in Roden (Museum Kinderwereld, Museum Mensinge, De Catharinakerk, Scheepstra Kabinet en de Historische Vereniging Roon) hebben een digitale erfgoedroute gerealiseerd. Via een speciale app van de Erfgoedkoepel Roden vertellen Roners hun verhalen tijdens wandelingen langs monumentale gebouwen en historische objecten.

Praktijkondersteuners Huisartsen Jeugd
De afgelopen jaren heeft de gemeente Noordenveld geïnvesteerd in Praktijkondersteuners Huisartsen (POH) Jeugd  bij de huisartsen. De POH Jeugd ondersteunt – vanuit de Toegang – de huisartsen in hun praktijk bij lichte opvoed- en opgroeivragen van jeugdigen en/of ouders. Huisartsen hebben maar een beperkte tijd voor jeugdigen en/of ouders, waardoor huisartsen vaak doorverwijzen naar gecontracteerde zorg. Maar veel vragen kunnen ook direct opgepakt worden door een POH Jeugd. Dit heeft niet alleen een financieel effect, maar ook een maatschappelijk effect. Jeugdigen krijgen tijdig de juiste hulp, worden niet onnodig doorverwezen en hebben niet te maken met wachttijden bij (jeugdhulp)aanbieders. Daarnaast is er nauwe samenwerking met de huisartsen en doordat de POH Jeugd werkt vanuit de Toegang, kan hij of zij de situatie integraal benaderen. Dit heeft een positief effect op jeugdigen en/of ouders en draagt bij aan het normaliseren van de situatie.

Project Leesraket
In samenwerking met de gemeente Noordenveld en het onderwijsbestuur OPO Noordenveld is in 2017 op vijf pilotscholen een vier jaar durende pilot van start gegaan waarbij groep 3 leerlingen, met risico’s op het gebied van het (leren) lezen en spellen, extra en vroegtijdige leesbegeleiding kregen. De resultaten laten zien dat de leerlingen die mee hebben gedaan aan deze pilot, hogere vaardigheidsscores behaalden op de lees- en spellingtoetsen en dat ze een positievere houding hebben ontwikkeld ten aanzien van het lezen. Dit is dan ook aanleiding geweest om de succesvolle samenwerking tussen de gemeente Noordenveld en OPO Noordenveld voor de komende vier jaar op álle basisscholen voort te zetten in de gemeente, maar nu onder de naam Project ‘Leesraket’.

Sporthuis Peize
Samen met Voetbalvereniging (VV) Peize en omwonenden hebben we een ontwerp gemaakt van een nieuwe, duurzame en multifunctionele sportaccommodatie: Sporthuis Peize. Aanleiding was dat het bestaande clubgebouw van de voetbalvereniging in een slechte bouwkundige staat is en niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.
Het sporthuis komt aan de zuidoostkant van Sporthal Peize, tussen de sporthal en het hoofdveld van VV Peize. Het sporthuis is een multifunctioneel en bijna energie neutraal gebouw (BENG) met één ontmoetingsruimte voor VV Peize en de gebruikers van de sporthall. Ook de BSO, Peize in Beweging, organisatoren van evenementen en andere verenigingen en instellingen kunnen de ontmoetingsruimte gebruiken.

Naast de ontmoetingsruimte bestaat het sporthuis uit:

  • acht kleedkamers met douches;
  • een scheidsrechterkamer;
  • voldoende toiletten;
  • een keuken en bar;
  • vergaderruimte / een bestuurskamer;
  • ruimte voor massage/fysio;
  • opbergruimte.

De aanbesteding is begonnen en de planning is dat in het tweede kwartaal de bouw start.

Toegankelijke gemeente
Met enorm veel trots kijken wij samen met de ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Noordenveld terug op wat wij ook in het afgelopen jaar hebben weten te bereiken. Want in een bewogen jaar en in coronatijd is er toch veel gedaan. Ook zelf hebben wij kunnen ervaren hoe het is om geconfronteerd te worden met tal van beperkingen. Een uiterst onzekere periode voor iedere Noordenvelder en zeker voor mensen met een extra kwetsbare gezondheid. In 2021 namen wij actief deel aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2021. Hier hebben wij zelfs een prachtige plek in de top 12 weten te bereiken. Zowel in Noordenveld als ook buiten de gemeentegrenzen hebben wij anderen aan de hand van goede voorbeelden mogen meenemen en weten te inspireren.

Ook voor 2021 zijn er weer tal van prachtige voorbeelden te geven waarbij de bereikbaarheid en toegankelijkheid van bestaande gebouwen in Noordenveld is verbeterd. Denk dan bijvoorbeeld aan de entree K38, de entree van de Korfbalvereniging en alle (éénrichting)looproutes op stemlocaties. De gemeentelijke website(s) zijn inmiddels volledig toegankelijk en voldoen aan alle huidige standaarden en regelgeving. Bij het plaatsen van berichten en video’s op onze website(s) en ook op onze social-media kanalen houden wij er standaard rekening mee dat informatie begrijpelijk en voor iedereen beschikbaar is. Ook hebben wij in 2021 weer tal van aanpassingen gedaan om de bereikbaarheid, bruikbaarheid en toegankelijkheid van onder meer winkelstraten, parken, bossen, natuurgebieden, speeltuinen, (vis)vijvers en parkeerplaatsen voor mensen met een beperking aan te pakken.

Toegankelijkheid is integraal onderdeel binnen beleids- en visievorming, (her)inrichtingsplannen en het dient als kader in vele (gemeentelijke) projecten waaronder bijvoorbeeld de projecten Gemeentewerf, Huisvesting, Sporthal Peize en HUB Roden. De tweede editie van Inwoners de Lucht In was wederom een groot succes en bijzonder omdat het wellicht de eerste, maar zeker win ieder geval één van de eerste activiteiten was die weer in Nederland georganiseerd werd na de lockdown.

Vaststellen warmtevisie
In Noordenveld hebben we afgesproken dat we in 2040 klimaatneutraal willen zijn. Dat betekent onder andere dat we overstappen op hernieuwbare energiebronnen voor de verwarming van onze woningen. De meeste woningen worden nu nog verwarmd met aardgas.  
De overstap naar duurzame energie is een grote stap. In het klimaatakkoord hebben de gemeenten daarin een belangrijke rol gekregen, zoals het opstellen van een transitievisie warmte, ofwel de warmtevisie. Een plan dat beschrijft welke stappen nodig zijn om huizen in Noordenveld aardgasvrij te maken. Maar de belangrijkste rol is voor onze inwoners zelf. Het is hun huis, hun thuis, waar het over gaat. De warmtevisie geeft de inwoners handvatten voor de verduurzaming van hun woning: wanneer is mijn wijk of dorp aan de beurt? Wat kunnen we samen doen, en wat kan ik zelf doen?  

Samen met onze inwoners, de woningcorporaties, beheerders van energienetwerken en de energiecoöperatie hebben we in 2021 de ‘Warmtevisie Noordenveld’ opgesteld. De visie is eind 2021 door uw raad vastgesteld. Het plan geeft houvast bij de stappen die we zetten richting een duurzame toekomst en een klimaatneutraal Noordenveld! 

Samen met de bewoners van de dorpen en wijken gaan nu we verder werken aan de plannen om aardgasvrij te wonen en bepalen wat er nodig is om de plannen ook echt te kunnen uitvoeren. 

Vitale Vakantieparken
De Noordenveldse vakantieparken Cnossen, Norgerberg en Ronostrand hebben alle drie een ton subsidie ontvangen voor hun innovatieve plannen vanuit het Recreatie Excellentie Programma van Vitale Vakantieparken Drenthe. Vakantieparken die het al heel goed doen op onder meer kwaliteit, innovatie en duurzaamheid, komen hiervoor in aanmerking. Het REX-programma dient als stimulans om plannen en projecten nog verder te ontwikkelen.

Vakantiepark Cnossen gaat het geld investeren in natuurgerichte waterbeleving, ondernemers van het Ronostrand in zowel nieuwe vakantieverblijven als extra voorzieningen voor gasten en De Norgerberg gaat onder meer investeren in vernieuwde concepten en kwaliteitsverbetering voor de bestaande bungalows en storytelling van de geschiedenis van het park en de omgeving.

Werelderfgoedstatus Veenhuizen
In 2021 is in wezen in Veenhuizen een grote transitie gestart. Een transitie die in 2022 nog wel even zal voortduren. Een ding blijft gelijk: het belang van Veenhuizen.

Op 26 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité besloten om de Koloniën van Weldadigheid, met daarin de kolonie Veenhuizen, op de UNESCO Werelderfgoedlijst te plaatsen. Nadat op initiatief van de gemeente Noordenveld in 2006 dit traject is gestart, is vanaf 2012 hard gewerkt aan de realisatie daarvan. Een mondiale erkenning van een bijzonder gebied in onze gemeente, met een bijzondere geschiedenis. In het komend jaar zal verder gewerkt worden aan het uitdragen en borgen van het nieuwe werelderfgoed op basis van het managementplan. Hieronder valt onder meer de marketing in samenwerking met de andere Koloniën.

Nadat in de laatste decennia door de Rijksoverheid al een aantal keren was ingezet op de overdracht van het ‘overtollig’ rijksbezit in Veenhuizen, heeft de vervreemding in 2021 zijn beslag gekregen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft na een uitgebreide procedure het nog bij de Staat inbezit zijnde (‘overtollig’) eigendom aan gebouwen en gronden overgedragen aan de stichting de Nieuwe Rentmeester Veenhuizen. Daarmee is de Rijksoverheid niet verdwenen uit Veenhuizen, maar is er wel een grote nieuwe eigenaar van ca. 80 panden in het gebied gekomen.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2022 16:45:42 met de export van 07/08/2022 16:40:41