Wat hebben we wel gerealiseerd en wat niet?
Vrijwillige inzet en mantelzorg
- Samen met WiN en het Contactpunt Mantelzorg hebben we mantelzorgers in Noordenveld gevraagd naar hoe het met hun gaat, hoe zij mantelzorg ervaren en welke ondersteuningsvragen er bestaan. Het is ons duidelijk geworden hoe wij mantelzorgers nog beter kunnen helpen om zelf prettig en gezond mee te kunnen blijven doen en dit naast de zorg die zij hebben voor een ander. Dit is vastgelegd in het Werkplan Mantelzorg van WiN.
- Vanuit deze gezamenlijke aanpak is het gelukt om meer mantelzorgers in beeld te krijgen. Ook is er nu specifiek aandacht voor jonge mantelzorgers. We krijgen inmiddels een beter beeld van het aantal jonge mantelzorgers in Noordenveld en wat zij nodig hebben aan ondersteuning.
Inclusieve samenleving
- Samen met Toegankelijk Noordenveld werken wij doorlopend aan het vergroten van de bewustwording voor mensen met een beperking. Zo organiseerden wij bijvoorbeeld al 2 keer de activiteit 'Inwoners de Lucht in' in de Onlanden. Ook organiseren wij regelmatig bijeenkomsten. Wij waren gastheer en medeorganisator van de Regionale Bijeenkomst VNG Inclusie en Toegankelijkheid in december 2019 in Norg. Tijdens de VNG Global Goals Meet-up 2021 deelden wij hoe wij in Noordenveld uitvoering geven aan de Lokale Inclusie Agenda en dit koppelen aan SDG-doelstelling 10 ‘ongelijkheid verminderen’. Wij namen actief deel aan de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2021 waar wij zelfs een prachtige finaleplek in de top 12 hebben weten te bereiken.
- Voor de fysieke toegankelijkheid van bestaande gemeentelijke gebouwen en stemlocaties is al veel gedaan. Alle stemlocaties zijn inmiddels fysiek toegankelijk. Ook is op veel andere locaties, bijvoorbeeld bij Kunstenmuseum K38, de entree rolstoel-toegankelijk gemaakt. Bij de Brinkhof in Norg zijn 20 lage toiletpotten vervangen voor potten van een goede hoogte. Verder vormt toegankelijkheid integraal onderdeel bij bijvoorbeeld de renovatieplannen zwembad Veenhuizen, de nieuwbouw Sporthal Peize, de plannen voor Bibliotheek/HUB en de nieuwe gemeentewerf.
- De centrumhalte Roden en het winkelgebied Roden vormen inmiddels goede voorbeelden van wat nodig is om winkelen, (openbaar)vervoer en meedoen mogelijk te maken. Veilige oversteken, blindengeleidelijnen en een vrije looproute zorgen voor een goede bereikbaarheid, toegankelijkheid en dat mensen in staat worden gesteld om zelfstandig mee te kunnen doen.
- De gemeentelijke website(s) zijn inmiddels volledig toegankelijk en voldoen aan alle huidige standaarden en regelgeving. Bij het plaatsen van berichten en video’s op onze website(s) en ook op onze social-media kanalen houden wij er standaard rekening mee dat dit voor iedereen beschikbaar moet zijn. Wij werken actief aan meer bewustwording voor begrijpelijke informatie in zowel de interne organisatie als buiten de gemeentelijke organisatie.
- Toegankelijkheid is inmiddels integraal onderdeel geworden van vele beleidsstukken en beheersplannen. Zo ook in de LIOR (Leidraad Inrichting Openbare Ruimte), het Basisfietsplan Noordenveld en in het Beleidsplan Openbare Verlichting kennen wij nu een inclusie en/of toegankelijkheidsparagraaf. Toegankelijkheid is ook onderwerp van gesprek bij het vormen van een nieuwe visie, beleid of (her)inrichting dat gaat over bijvoorbeeld milieustraten, elektrisch laden/laadpaallocaties, (her)inrichting van oversteekpunten of rotondes en bij rioolvervanging.
- Samen met inwoners en ervaringsdeskundigen van de stichting Toegankelijk Noordenveld voor Iedereen blijven wij aandacht houden voor mensen met een beperking en geven wij uitvoering aan de Lokale Inclusie Agenda.
WMO
- Het project Wij Buurten is eind 2019 gestart met als doel in de loop van 2022 een professioneel en gemeente dekkend aanbod van collectieve voorzieningen te hebben afgestemd op de wensen van inwoners en gericht op ontmoeting. Daarnaast moesten deze voorzieningen ook voorliggend zijn aan dure maatwerkoplossingen. WiN heeft een aantal van haar bestaande activiteiten meer in lijn gebracht met de uitgangspunten van Wij Buurten, maar de doelstelling van een breed professioneel aanbod van voorliggende voorzieningen is niet gehaald. De coronaperiode heeft natuurlijk niet meegewerkt, maar de oorzaken liggen vooral op het vlak van organisatieontwikkelingen (WiN), ziekte en onduidelijkheid over de plaats van het project binnen de bestaande bedrijfsvoering en financiën van WiN. In 2022 zullen we deze onderwerpen bestuurlijk met WiN moeten bespreken en op basis van de uitkomsten een (her)overweging over Wij Buurten moeten maken.
Nieuwkomers
- Ook in 2021 hebben vrijwilligers van VluchtelingenWerk vorm gegeven aan de maatschappelijke begeleiding. WiN heeft Go Noordenveld een aantal keren aangeboden om nieuwkomers zo snel mogelijk kennis te laten maken met Noordenveld om zo sneller lokaal te kunnen integreren. Daarnaast is er ingezet op activiteiten in het maatschappelijk verzamelgebouw CBN122. Verschillende nieuwkomers doen hier werkervaring op. Daarnaast zijn er twee succesvolle ViPtrajecten, gericht op de stap naar arbeid of opleiding afgerond. Hier hebben ca. 18 nieuwkomers aan deelgenomen.
- In 2021 hebben wij verder vormgeven aan de nieuwe wet inburgering. Er is zoveel mogelijk aangesloten bij bestaande successen binnen de gemeente.