Het instellen in 2020 van het corona informatieteam heeft voorzien in de behoefte om vragen over de noodverordening binnen te laten komen op één punt en de beantwoording daarvan te stroomlijnen. Door de oprichting van het corona crisisteam konden alle corona gerelateerde onderwerpen integraal besproken en afgehandeld worden. Er worden geen te nemen maatregelen voorgesteld.
Het monitoren van de beleving van medewerkers over het thuiswerken geeft niet alleen zicht op de wensen en behoeftes van medewerkers maar biedt ook de mogelijkheid om bij te sturen en extra maatregelen te nemen. Wat het nu (noodgedwongen) ingezette proces van thuiswerken op de langere termijn gaat betekenen en of en zo ja hiervoor maatregelen/activiteiten worden ingezet/ondernomen, wordt momenteel onderzocht.
De verwachting is dat we de onderwijskosten waar we zelf risico voor lopen ook zelf kunnen en zullen dragen. Inmiddels wordt het Nederlandse primair onderwijs door de rijksoverheid al voorzien van steunmaatregelen waarmee het zelf dragen van risico’s wordt verminderd.
De financiële hulp die wij als gemeente geven aan bijvoorbeeld onze lokale cultuur en sport, komt vooral beschikbaar via geld van het rijk hiervoor. Het is in tranches, via voornamelijk het gemeentefonds, beschikbaar gesteld. Ook voor 2022 zijn hierdoor nog mogelijkheden voor de gemeente om te helpen. Met name via het doen van (beperkte) investeringssubsidies wordt het instellingen mogelijk gemaakt gezond(er) uit de crisis te komen en vooruit te kunnen kijken en te plannen richting 2022 en eventueel daarna, zodat zij dan de draad weer op kunnen pakken. Drenthe staat als toeristische bestemming goed op het vizier van de Nederlandse en buitenlandse toerist. De startpositie is dus goed. Hoe groot de schade wordt zal voor een groot deel ook afhangen van hoelang de beperkende maatregelen blijven gelden. Het is op dit moment onmogelijk om te zeggen wat de uiteindelijke schade is van de epidemie, financieel maar ook in contacten met vrijwilligers en publiek.
Bij het handhaven van de Coronamaatregelen en de uitvoering van de ondersteunings-regelingen zoals de TOZO is zoveel geprobeerd te handelen in de geest van deze maatregelen en regelingen. In gesprek gaan met ondernemers, ondersteuning waar dat mogelijk was of verwijzen naar de juiste instantie. Zorgen voor een snelle en goede afhandeling van de aanvragen TOZO om de getroffen ondernemers financieel te ondersteunen was het doel. Zoals eerder al vermeld was niet het opleggen van sancties een doel op zich maar het in gesprek gaan met inwoners en ondernemers en beroep doen op de eigen verantwoordelijk en ze te adviseren waar dat nodig was. Naar onze mening heeft dit in Noordenveld goed gewerkt.